Tre grupper av studenter från Linköping och en exjobbare från Lund är nu igång med sina arbeten i samarbete med smålandsföretaget Polyplank. I veckan bjöds de på studiebesök och rundvisning i företagets produktionslokaler.

Foto: Annika Fernlund

– Vi hade studenterna på besök i vår fabrik på Öland och visade dem produktionen. Vi hade också workshops där vi diskuterade upplägg, vem som skulle göra vad och vilken information de behövde för att kunna jobba vidare. Det var några effektiva och roliga timmar och jag har fått positiva kommentarer både från studenterna och från kollegerna på Polyplank, säger Annika Fernlund, styrelseledamot i Polyplank.

Polyplank utvecklar och säljer produkter – som miljöhus, bullerplank och balkongfronter – i ett patenterat kompositmaterial. Materialet består av återvunnet råmaterial av termoplast som blandas med organiska fiber.

– Vi arbetar redan cirkulärt och har kunskaper att tillföra REES-programmet, men företag med vår storlek har svårt att avsätta större resurser för forskning och utveckling. Vi vill vara i ständig utveckling och det här är en bra draghjälp, säger Annika Fernlund.

Examens- och projektarbeten

Examensarbetet går i korthet ut på att göra en marknadsanalys i Afrika och förhoppningen är att det ska leda till ett affärsupplägg som kan fungera i utvecklingsländer.

– Det ska bli jättespännande att se vart det landar, säger Annika Fernlund, som också är bihandledare och får följa arbetet på nära håll.

Studentgrupperna vid Linköpings universitet ska fördjupa sig i livscykelanalyser. En grupp med studenter inom industridesign ska titta på designutveckling av en av Polyplanks produkter och kanske även på kompletteringsprodukter. De två andra grupperna ska utföra livscykelanalyser av ett litet hus och av Polyplanks storsäljande bullerplank.

– Det är ett tidskrävande arbete så vi är tacksamma och glada att de vill göra det. Det är verkligen värdefullt för oss, säger hon.