Den italienska konkurrensmyndigheten AGCM har efter en större granskning beslutat att tilldela teknikjättarna Apple och Samsung böter, efter att det visat sig uppdateringar av företagens telefoner gör dem långsammare.

Böterna på 5 miljoner euro (drygt 50 miljoner kronor) kommer sedan båda bolagen uppmanat kunderna att uppgradera operativsystemen när de släpptes, vilket visade sig försämra prestandan på äldre modeller.

Kritiker och konsumentgrupper i flera länder har hävdat att det rör sig om planerad föråldring för att öka försäljningen av nya telefoner. .

På andra håll i världen pågår det såväl utredningar och rättsprocesser mot Apple i samma fråga.  I Frankrike finns det en särskild lag för att medvetet förkorta en produkts livslängd.

Apple bekräftade i fjol att mjukvaror i deras Iphone-telefoner haft en inbromsande effekt på mobiltelefoner med batteriproblem. Företaget har emellertid förnekat att det handlar om medvetna åtgärder för att minska produkternas livstid.

Apple bötfälls  med ytterligare 5 miljoner euro sedan företaget inte informerat sina kunder om möjligheterna att byta ut de batterier som är inbygga i företagets telefoner. Någon som länge arbetat med frågan är professor Mattias Lindahl, programchef för Mistra REES.   Lindahl välkomnar domen och säger att det behövs skärpt lagstiftning för att komma åt problemet med planerat åldrande.

Läs mer om domen här

Läs tidigare inlägg där Mistra REES programchef kommenterat planerat åldrande:

Bygger tillverkare in svagheter i produkter för att de ska gå sönder? 

Företag planerar för att dina teknikprylar inte ska hålla

Produkter tillverkas för att hålla lagom länge

Läs mer om Mattias Lindahls forskning här